Informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på vår nettside.

Noen av de er nødvendige for at siden skal fungere, men du kan velge hva du vil gjøre med resten.

Lamme

Norge - på lokalt vis

Verdens vakreste land på lokalt vis. Utenfor turiststiene. Hvor ingrediensene er tett på naturen og ofte spektakulær beliggenhet. Kulinariske og kortreiste smaksopplevelser. Gjestfrihet, varme og glimt i øyet. Lokale tradisjoner og historiefortelling fra de som har levd eller arvet gjennom generasjoner. Overnatting i en oase som føles som hjemme selv om du er borte. Hvor det handler om å finne tilbake til røttene. Alt tilpasset små grupper. Venner. Familie. Bedrifter. Flokken din. Ja, slik er La’mmes oppskrift for å snekre turer i Norge. Både for nordmenn og utenlandske gjester.

Av Wenche Skeie Tvenge
Hun er dama med kronisk reiselyst som står bak La'mme – med mange års erfaring fra reisebransjen og 70-80 land i kofferten, er hun en reisevant sjel som elsker å skape reiser andre får stor glede av.
20. sep 2023 16:03 | Oppdatert 20. sep 2023 16:03

Først og fremst skal det ikke være i turistruta der hordene traver forbi. Beliggenheten skal være tett på så uberørt natur som mulig. Jo mer spektakulært, desto bedre. Selve oasen, der du skal bo, skal være et sted hvor skuldrene dine detter ned tre hakk når du går inn døra. Et sted du finner ro. Og det plutselig er lett å bare være til stede akkurat her og nå.

Maten. Den skal lages med sjel og varme. Av noen som brenner for å gi deg kulinariske opplevelser du kan gjemme i minneboka di. Noen ganger er det enkelt og genialt, som fersk trukket sei som krøller seg og danderes på flatbrød, og en klatt med ekte rømme er eneste tilbehør sammen med en dram for den som ønsker. Andre ganger er det avansert gourmet på sesongens råvarer eller kanskje tradisjonsmat som løftes til nye høyder. Og alt derimellom. Felles for alle måltidene er at kortreiste råvarer og tradisjoner er tildelt hovedrollen.

Nyter maten gjør du kanskje i en rorbu med dørene på vid gap ut mot storhavet, eller i en gapahuk med utsyn over fjell og dal. I en lavvo på vidda eller i skogen. Eller i en stue der tradisjon og historie oser fra veggene og stearinlysene kaster trolske skjær over matbordet som er så vakkert pyntet at du kvier deg for å rote til kunstverket. I varmen av hyttekos eller på et hotell som er så langt fra kjedehotell du kan komme. Eller rett og slett under åpen himmel rundt et bål med folka dine.

Det er møter med tradisjoner og aktiviteter fra akkurat der du befinner deg. Det er et vertskap og ikke profesjonelle guider som tar imot flokken din. Et vertskap som er der, som forteller og deler, tuller og ler. Som inspireres og motiveres av at du har kommet på besøk. Av at akkurat du vil se, smake, oppleve, lære og være noen dager på oasen de har lagt alle sine ressurser, ideer og kjærlighet i for å gi deg øyeblikk for minneboka.

Et sted hvor du kommer som en gjest, men reiser hjem som en venn.

Det letes med lys og lykte for å finne disse stedene. Mange har mye bra, men mangler et vertskaps tilstedeværelse (kan også være lokale ansatte og ikke nødvendigvis eiere). Historiefortelling og engasjement rundt de besøkende gjestene er ofte fraværende. Det å reise fra et unikt sted med nydelig mat uten å ha møtt et gjestfritt vertskap, eller lært noe som helst om stedet, tradisjonene og historien føles litt tomt.

La’mmes intensjon er å samle og sy sammen reiser rundt om i Norge som leverer på alt det som er beskrevet ovenfor. Vi er godt i gang med snekringa.

Reiseinspirasjon og aktuelle saker fra La'mme